Ry Højskole

Case om blikkenslagerentreprisen som Henning Mortensen a/s har udført i forbindelse renovering og modernisering af Ry Højskole i perioden 2017-2019.

Oplægning af skifertag og blikarbejde på Ry Højskole

Ry Højskole gennemgået en omfattende renovering og modernisering. Foruden el-, vvs- og ventilationsentrepriserne har Henning Mortensen a/s stået i spidsen for blikkenslagerentreprisen.

Byggeri i flere etaper

Moderniseringen af Ry Højskole er foregået over flere etaper i perioden 2017-2019:

  • Opførelse af Bakkehuset
  • Renovering af hovedbygningen
  • Renovering af bygningerne ’Brugsen’ og ’Folkevang’

Henning Mortensen a/s har som underentreprenør til LPH Byg været med i alle faser af det omfattende projekt.

Skifertag skaber sammenhæng i Ry bymidte

»Oplægning af skifertag har været en helt særlig opgave på Ry Højskole – både på grund af de mange kvadratmeter og på grund af tagets særlige udformning«, fortæller Bo Enemark, leder af blik-afdelingen hos Henning Mortensen a/s.

I forbindelse med renoveringen og moderniseringen af Ry Højskole, er der udelukkende benyttet naturlig skifer fra CUPA DANMARK A/S til skolens tage. Fire af højskolens bygninger mod Klostervej ligger ikke helt parallelt, og tagene har forskellig højde.

Ét sammenhængende tagforløb formet med utraditionelle knæk og skarpe vinkler og beklædt med skifer binder bygningerne visuelt sammen. Valget af skifertag på Ry Højskole betyder desuden, at bygningerne falder ind i en arkitektonisk helhed med byens station, der ligeledes ligger i Rys bymidte og har skifer på taget.

Fakta om ombygningen af Ry Højskole

Entrepriser:

  • Blikkenslagerentreprise herunder skifertag, kviste og tagrender
  • El-entreprise
  • VVS-entreprise
  • Ventilationsentreprise

Omfang: Nybyggeri på 450 m2 samt renovering af eksisterende bygninger

Sted: Ry Højskole i Ry

Bygherre: Den selvejende institution Ry Højskole

Arkitekt: DANØ Arkitektur

Totalentreprise: Lph Byg a/s

Specialopgaver fremstillet på eget blikkenslagerværksted

Udover oplægning af skifertag på Ry Højskole krævede blikkenslagerentreprisen desuden montering af firkantede tagrender, som blev specialfremstillet på Henning Mortensen a/s’ egen special-bukkemaskine. Alle kviste er opmålt på pladsen, fremstillet på egne specialmaskiner og efterfølgende monteret på Ry Højskole. Skifertag og kviste er fremstillet med ventilation fra tagfod til rygning. På projektet er benyttet Anthra-zink, 0,8 mm, fra VMZINC.

»Vi har vores eget store blikkenslagerværksted i Silkeborg med alt det nødvendige udstyr til fremstilling af forskellige typer specialopgaver. Derfor matchede opgaverne på Ry Højskole perfekt til vores set-up og kompetencer inden for faget«, slutter Bo Enemark.

Hvad er naturskifer?

Naturligt skifer er en bjergart, der er dannet ved aflejringer af mudder for mange millioner år siden. Naturskifer som tagbeklædning er yderst modstandsdygtigt overfor klimapåvirkninger, har en holdbarhed på over 100 år og kræver ikke vedligeholdelse.

Læs mere om naturskifer til tag hos CUPA DANMARK A/S